Friday, July 11, 2008

Zsolti a béka és petti a gólya

Pár napja Ördögh Zsófi ajánlott egy kiállítást, Hulladékból tárgy címmel, amit az Öko-Pannon szervezett az Europarkban. Tegnap megnéztem. Mindenféle szervezetekkel, gyártókkal és alkotókkal álltak össze, és a médiumokból, illetve a villamosok oldaláról ismert, hírességeket reciklibe öltöztető reklámjuk nyomvonalán haladva csináltak egy kiállítást (ami leginkább termékbemutató), hozzá kapcsolódó programokkal és műhellyel. A fenti PET palack gólya (aki egyáltalán nem eszi meg Zsoltit a békát!) e műhely során készült.
Azért fő attrakciónak láthatóan saját reklámkampányukat tekintik, itt ni:

De azt is megmutatom, ami nekem a legjobban tetszett - ez egy PET palack lámpa:

Kár, hogy ilyet már láttam, ráadásul évekkel ezelőtt, és nemcsak dekorációként, hanem használati tárgyként a Leroy kávéházban a Liszt Ferenc téren (a képet Gerhes Gábor készítette nekem, 2005 nyarán):

És, hogy mindebből mi is a tanulság? Talán az, hogy a kezdeményezés fontos és jó, hiszen még messze nem tudjuk magunk mögött a környezetkárosító mindennapi gondolkodást, van hova felzárkózni, fogyasztóknak, gyártóknak egyaránt. Szerintem az sem rossz (sőt: kifejezetten jó gondolat), hogy mindezt egy beváráslóközpontban kipróbálni, megmutatni, hetekig alakítani. De két ponton egészen biztos lehetne finomítani: egyfelől talán nem az egyik főtámogató szlogenjével kellene nyomulni - Csomagoljuk szebbre a világot! - hiszen a környezetszennyezés nem esztétikai kérdés, hanem társadalmi probléma, amihez kritikára van szükség. Másfelől ha már pénzt, energitát és időt ölnek egy ilyen programban, akkor a saját reklámkampányuk fölötti öröm helyett talán érdemesebb volna igazán jó és izgalmas új ötletekkel előmászni. De ha ez a kampány csak azt eléri, hogy megértik az emberek, mi a szelektív hulladékgyűjtés lényege, akkor jó sínen állunk. Akkor Zsolti a béka sem rúgja le a sas veséjét, és kézenfogva, fütyörészve sétálhatnak pettivel a gólyával a nagy polietilén tenger partján. Aki nem hiszi, járjon utána!

4 comments:

Ördögh Zsófi said...

Hát, az Ökopannon egy közhasznú társaság, úgy kell környezetbarátnak lennie hogy meg is tudjanak élni belőle.

"Az ÖKO-Pannon Kht.-t a csomagolt termékek kibocsátói, valamint a csomagolóanyag és -eszközgyártók, a csomagolásokkal kapcsolatos jogszabályi kötelezettségeik együttes teljesítésére hozták létre.

tehát azok akik a csomagolásból élnek. Csodát ne várjunk, de szerintem egész jól nyomják :)

De komolyan, tökigazad van!

és a gólya király, hát még a lámpa a Leroy-ban :)

Frazon Zsófi said...

persze, tök igazad van! ezért igyekeztem, hogy a jó oldalát is láttassam! meg azért is mentem ki, mert érdekelt. csak nem bírom visszafogni a kritikus vénám...
:)

Frazon Zsófi said...

ja, jó a képed! :))

Ördögh Zsófi said...

ééértem a kritikus vénád.. :D