Monday, July 28, 2008

hőscincér a konyhámban

Nagyon szeretem a céklát, az ókonzervatív köményes, tormás ecetes változatot is, de az utóbbi időszakban a nyers változatokat részesítem előnyben. Ez viszont tapasztalataim szerint - ami nem olyan nagyon sok azért - nem működik jól minden céklából. De hát erre van kitalálva a piacon mostanában kapható újcékla.
Amennyire rút kis jószág - olyan mintha egy hőscincért kereszteztek volna egy kisegérrel - olyan meglepően ízletes, és az okosak szerint telis tele van vitaminnal. Úgyhogy se nem főztem, se nem sütöttem, csak pucolás után reszeltem:
3 cékla nyersen reszelve (30 dkg körül lehet talán),
2 kis doboz kefir, amit kikevertem
1 tk őrölt köménymaggal,
1 tk barna nádcukorral (mézzel is fimon lehet, csak épp elfogyott),
sóval,
tört fehétborssal, bele még
1 marék mazsola,
1 marék aprított dió.
Úgy elfogyott, hogy alig bírtam egy evőkanálnyit megmenteni a fotózáshoz:
Ha nem vigyázok, ez lesz a következő hajszínem :D

21 comments:

irisz said...

A fotók elrendezéséből úgy tűnik vmi újabb "kreatív blogger" díjra hajtasz :P :P, nekem tetszik - adok is érte egy szelet répatortát, ha találkozunk!

Frazon Zsófi said...

már kicsit rendezgettem, csak közben telefont bonylítottam. de lehet, hogy még csinosítom... azt mondod, ráfér? :D

Frazon Zsófi said...

kijavítva visszaküldtem :)

Frazon Zsófi said...

úgy látszik a figyelem megosztásban reggel még gyengébb vagyok, mint egyébként :D

irisz said...

pedig nekem nagyon tetszett az a hosszúkás, keskeny kép - na, nem baj, így is egész jó :D

így a "reggel is kreatív" díjat tudom neked felajánlani... :)))

Frazon Zsófi said...

oks, kösz! ahhoz is jár répatorta?
azzal kíséleteztem, hogy a kevésbé elképesztően gyönyörő fotóimból csak kis képet tegyek oldalra, és fusson mellette a szöveg. de olyan összevissza lesz minden szerkesztés közben, hogy nem volt hozzá türelmem. pedig tegnap csináltam egy ilyet, és én is megszerettem ezt a borrrrrzasztóan kreatív megoldást :D

Mónika said...

bizisten, aszittem egy egéééér

Frazon Zsófi said...

:D
akkor legyen cincér-egér hibrid!

Frazon Zsófi said...

bakker! és ha ráteszek egy avokadóra (ld. lent) egy céklát, akkor mit kapok? (Egér a Marson... ismerős?)
Na jó, inkább megyek dolgozni!

irisz said...

sajnos az egeres kajákat szigorúan ki kell hogy cenzúrázzam a pánkóról, szerencse h. sikerült céklának álcázni és most ezúttal bentmaradhat. :P

Frazon Zsófi said...

hm, egyébként most, hogy így mondjátok, meg már nyitott szemmel látok, tényleg elég gusztustalan... leszedjem az egeres képet? nem fogom úgy érezni, hogy a cenzúra hálójába kerültem... önreflexív alkat vagyok :D

Mónika said...

igazából nem az a baj, hogy úgy néz ki, mint egy egér, hanem hogy mint egy döglött egér...:)
de hát ha egyszer ilyen az a cékla, akkor ilyen, kész.

az egér a marson telitalálat:D

Frazon Zsófi said...

amúgy sem voltak túl jó képek :(
meg így legalább kevesebb helyet foglal a bejegyzés -- annyira nem volt nagy dobás, hogy négy kép kelljen hozzá :)

irisz said...

nekem nagyon tetszett! szerintem szép kép volt... nembaj, én is tervezek egy cékla ciklust, majd teszek fél én ijesztegetős cékla képeket. Jó hogy zellerrel lesz a saláta belőle, mert az egy másik rendkívűl előnyös külsővel rendelkező zöldség.

Mónika said...

visszavonulót fújok, most miattam került le az egér?
:(

Frazon Zsófi said...

nem, csak átmentek Írisz blogjára, ott alszanak a konzervdobozban :D

Anonymous said...

Nekem lenne egy reformosìtàsra szorulò,-egyèbkènt elsoosztàlyù-cèklasalàta-receptem(pici leànyom mellett mèg nem volt idom a mòdosìtàsàra)....nàlad a cèkla ekkora kedvenc,befogadnàd?

Frazon Zsófi said...

bebe-befogadnám! mindenre nyitott vagyok. tegnap hallal sütöttem egybe, és az is tetszett, kezdek ráérezni az ízére!

irisz said...

mindenféle céklasaláta ötlet jöhet, én is tervezem a rákattanást! :)

Anonymous said...

Kedves Zsófi!

A Sajtkukac oldalán várnak az üveggolyók. Te kaptad az egyik stafétát! :-)

Üdv, O. és N.

Frazon Zsófi said...

kedves Sajtkukacék,
köszönjük, majd kigolyózzuk, merthogy mi egy nagyon sok tagú csapat vagyunk! :D
a caponata recept, ahogy ti szeretitek, szerintem nekem is be fog jönni! már rég kinéztem magamnak!