Saturday, July 5, 2008

Gyömbéres vöröslencse-répa leves

Ezt a levest a minap Dorka pánkótag készítette el nekünk (a fotót is), Chili és Vanilia receptjét felhasználva. Ekkor kiderült, h. Dorkának is van már kedvenc gasztroblog listája, de még nem mert előrukkolni vele. A recept pedig a következő.

Hozzávalók (2 adag)

4 kicsi, vagy 2 közepes sárgarépa, reszelve
kb. 6 dkg vöröslencse
½ fej hagyma, kockázva
2 gerezd fokhagyma, aprítva
kb. 2 cm friss gyömbér, aprítva
2-3 ek olaj
2 dl kókusztej
Fűszerek: 1 kk őrölt koriander, 1 kk kurkuma, 1 kk cayenne bors, v. paprika, 1kk garam masala
Só, bors, 1 tk barna cukor, pici citromlé

A hagymát, fokhagymát, gyömbért és a fűszereket kevés olajon megpárolom, erre kerül a reszelt sárgarépa és a vörös lencse, majd fél liter víz. Negyed órát fő, kevesest hűl, majd botmixerrel pépesítem. Utána kókusztej, és kész is! Ha vki nem ugrál a cayanne borsért, akkor csak óvatosan vele, kevesebb is bőven elég. Ha mégis durvább a vége, mint ami jó érzéssel lecsúszik, joghurttal lehet korrigálni.

3 comments:

"saját levében" said...

Izgalmas ahogy a három szín (lencse, répa, gyömbér)megküzdött egymással a tányérban!

irisz said...

és nyert a kurkuma! :)))

Frazon Zsófi said...

hmmm, nattyon tecc!