Wednesday, July 16, 2008

egy hegy meg(g)y

Hétvégén - ahelyett, hogy a betűkkel bajlódtam volna - befőztem. Mit tegyünk, most van itt a meggy ideje! És, ha már vettem három kiló meggyet, hát vettem hozzá két kiló sárgabarackot is. A lendület, az lendület.
Barackból csak egy fajtát főztem: citromos, gyömbérest.
2 kg sárgabarack (nagy darabokra vágtam)
75 dkg cukor (a barack édes volt, kóstolgatással döntöttem mennyi)
2 dzsemfix (2:1)
1 közepes gyömbér (reszelve kb. 2 teáskanál)
1 nagy citrom leve
A barackokat 6-8 darabra vágtam, összekevertem a cukorral és a fixel, és még hidegen beletettem a gyömbért és a citrom levét is. Majd lassú melegítés (hogy a barackdarabokat átitassa a savanykás szmötyi), rövid forralás (5 perc), üvegezés, fejenállás, pihenj.
A meggy lélekölőbb volt - a magozás miatt. Viszont nagyon jó meggyet sikerült vennem, azt a sűrű, sötét húsú, apró szemű fajtát, amit ugyan sokkal nehezebb, meg lassabb magozni, de a gasztoélmény végeredmény összehasonlíthatatlanul kedvezőbb, mint a nagy, fehérhúsú leves verzió esetében (amit viszont enni finomabb). Csináltam egy alapreceptet, amit aztán 2-3 üvegenként továbbízesítettem.
Meggy alaprecept:
3 kg meggy
1.5 kg cukor
3 dzsemfix (2 db 2:1, és 1 db 3:1 - a sok lé miatt döntöttem így).
Keverés, összefőzés, kóstolás, és egy üveg kimerése (hogy legyen egy kis natur is). Aztán a változatok jöttek. Ehhez mindig kiszedtem külön edénybe 2-3 üvegnyit, amit a fűszerekkel egy percre összeforraltam. Majd ahogy eddig: üvegezés, fejenállás, pihenés. Csináltam levendulásat (üvengenként 1 evőkanál levendulavirág - amit előzőleg beáztattam), gyömbéres-fahéjast (üvegenként 1 teáskanál reszelt gyömbér, fél kávéskanál fahéjpor), és persze csokoládésat (2 üvegbe 10 dkg 86%-os francia étcsokoládé). A feliratok is kézműves termékek, tipográfus ismerőseim majd csukott szemmel kanalazhatják (gondoltam, beteszem a postot a képzőművészet címke alá is, de aztán magamba szálltam :-)
Az egyéb betűkkel való bajlódásaim pedig megmaradtak a dolgos hétköznapokra.

6 comments:

irisz said...

A tipográfus ismerőseid ritkán járnak a blogon, de biztos elégedettek volnának h. saját betűtípust alkalmaztál a comic sans helyett. :P :P

Frazon Zsófi said...

rendben, akkor ezt nevezzük el frazonet-nek, és ha legközelebb valami igényes munka lesz, új betítípusra van szükség, akkor ne vegyetek, csak szóljatok: ingyé legyártom az egész ábécét, simán!
:DDD

irisz said...

de tudod h. kiskapitális-nagykapitális, kurzív és félkövér, meg kövér verziókban is végig kell csinálnod, ahhoz h. felkeltse a szakmai érdeklődést! :P :P :P

Frazon Zsófi said...

nem gond, majd befogom a medvéket!

Ördögh Zsófi said...

kell aza fix tuti szerinted? most találtam egy barack +méz csakcsupán lekvár receptet, megcsinálom és majd jól felrakom, meg majd jövőre azt is hogy bírta.. ha marad :)

Frazon Zsófi said...

igen, ez eleinte nekem is deilemma volt. de ugye az van, hogy én azt szeretem, ha a gyümölcs minél jobban megmarad benne -- tehát dzsem. így viszont nem főzöm annyit, hogy besűrűsödjön. de nem tűnik horrornak a cucc... az eltartás miatt én sem nagyon szoktam aggódni, a ribizliből már csak két üveg van :D ettől a fixtől különben nem lesz csúzligumis, nem olyan, mint egy zselé, inkább olyan, mint egy sűrű krém. viszont így azzal az álommal ringatom magam álomra, hogy a gyümölcsben marad némi vitamin. nem tegyem? szerinted?