Tuesday, June 17, 2008

Utálok krumplit pucolni!

És ez a kijelentés a nyers és a főtt krumplira egyaránt vonatkozik. És azzal sem lehet levenni a lábamról, hogy az újkrumplit csak vakargatni kell, mert vakargatni is utálom. Ráadásul szeretem a krumplihéjat, és biztos abban van a vitamin. Punktum.
Az itt látható krumpli ugyancsak a foci Eb gyorsvacsora-projekt része. A krumpliból vásárláskor kicsiket válogattam (ezek most nem a nemzeti válogatottak), sütés előtt pedig csak alaposan megmostam. Semmi hókusz pókusz, áztatgatás, csak egy gyors, de alapos mosás. Majd nyersen felkockáztam, oliva olajon megsütöttem. Elég hangosan sül (közepes lángon mehet), úgyhogy nem lehet megfeledkezni róla meccs nézés közben sem. Nagyszemű tengeri sót, elnagyoltan felvágott rozmaringot, és frissen mozsarazott rózsaborsot tettem bele. Zöldséges hagymás húst (korábbi maradék, lefagyasztva) és friss paradicsom salátát csináltam hozzá, de értelemszerűen bármivel lehet enni. Csak magában is megáll, de akkor érdemes egy kis tejföllel vagy aludttejjel nyakonönteni, megszórni pirospaprikával, őrölt fekete borssal és friss petrezselyemmel. Ha sütés közben kicsit odapirul, úgy az igazi!

7 comments:

Anonymous said...

én is így készítem! éljen a héjában párolt újkrumpli! az extra bonusz, hogy ha sütőben sütöm héjastúl az újkrumplit, akkor enyhén kamillás illata van :)

Frazon Zsófi said...

akkor a ma esti meccshez, lehet ez a menü :)
különben, fontos, hogy sült, és nem párolt! egész más a héja.
igen, én is szeretem sütőben, csak gondoltam, ez variációk egy témára! éljenek a lusta háziasszonyok! :)

Kitti :) said...

köszi, a fönti sütést is kipróbálom, a régi krumplival nekem mindig nagyon szétmállik
:(
amúgy én is újkrumplit sütöttem a htv-n :), de sütőben.
most fejleszettem ki - ha esetleg villanysütőtök van, az utolsó 5 percre rákapcsolom a felső grillezőt. valami hihetetlen jó odapirítja, így dupla annyi pirított rész keletkezik, mint mikor odaperkál a sütő aljára ;)
1 fej zúzott, új fokhagymát kavarásztam 1 pohár tejfölbe, azzal öntöttem nyakon :)

Frazon Zsófi said...

hm! hát, lehet, hogy veszek egy villanysütőt...

irisz said...

Mi is mindig héjastól sütjük, újat is - régit is négybevágva. Angliában láttam h. ott sose hámozzák a krumplit, viszont van nagyon jó, speckó zöldségmosó keféjük - ami kicsit hasonlít a körömkeféhez, de annál keményebb sörtéi vannak - itthon még nem láttam ilyet. A répát és még jónéhány zöldséget hasonló módszerrel lehet tisztítani, és valóban sokkal több tutiság van a héjas zöldségekben.

Frazon Zsófi said...

szevasz Írisz, már hiányoztál :-))

irisz said...

óóó, már csak négy nap van hátra és ismét beállok a főzőcskézők sorába :)