Friday, May 9, 2008

Fűszerkert II. : Szurokfű / Oregano

Szurokfű (Origanum vulgare )

Bizonyára sokak számára az oregano elnevezés az ismerősebb, pedig van ennek a fűszernek szép magyar neve - lévén szintén régi magyar fűszer, sőt vadmajorannának is nevezik. Kiválóan alkalmas cserépben nevelésre is, évelő ugyan, de rendszerint nem éli túl a telet cserépben, ám magról is szaporodóképes. Mediterrán ételek elmaradhatatlan fűszere, kiválóan illik a paradicsomos mártásokhoz, levesekhez, húsokhoz és salátákhoz is. Erős aromája miatt óvatosan bánjuk vele. Grillezésnél a parázsra téve néhány ágat kellemes aromát ad a sülő húsnak. Fűszerolaj készítéséhez is használható.
Gyógyhatása nyugtató, szélhajtó, köhögéscsillapító.

A leírás forrása ismét az Édenkert.hu oldal

5 comments:

Anonymous said...

viszont, ha van lehetőség kiültetni, akkor ősszel visszavágni, így kiválóan túléli a tő a telet és tavasszal kihajt. Én minden évben így növelem az állományt :)

irisz said...

:) köszi a tippet! kipróbáljuk, hátha...

Anonymous said...

Szia! még azt is el akartam mondani, hogy imádom a blog nevét, a lányom ezt a mesét tanulta meg először az oviban, egy időben minden este ezt mesélte :)

Ördögh Zsófi said...

még itt a panel konyhában is kitelelt szóval mindenkinek hajrá! :)

Prante, nem Szegedre jár a kiscsajszi? Attiék is pont ezt adták elő az évzárón. Nagyon vicces volt, nálunk, anyukáknál, csak ők maguk szórakoztak jobban közben:)

irisz said...

Vajaspánkó írtó egy unszimpatikus mesehős, ahogy henceg - de a neve tök jó.
Angolul is nagyon szeretem a Gingerbreadman verziót, ott ő azt énekli:

Run, run as fast as you can, you never catch me, I'm the Gingerbread man! :)))