Thursday, May 29, 2008

Ciabatta teljes kiőrlésű lisztből, magokkal

Most hogy végre lett kovászom, elkezdtem használni. Sőt, mostantól kezdve mindenbe kovászt teszek, akármi is az előírás.
Az első ilyen kísérletem a ciabatta nevű kenyérféle elkészítése volt. A hűtőben lakó kovászból egy adagot összekevertem 17.5 dkg teljes kiőrlésű liszttel, 2 dl vízzel és egy éjszakát hagytam pihenni.

Reggel 40 dkg kivettem az este összeállított anyagból és betettem a kenyérsütőbe, a maradékot visszatettem a kovászhoz. A ciabatta tésztájához szükség volt még:

2 dl vízre,
2 ek. tejre / rizstejre,
2 ek. olajra,
32.5 dkg teljes kiőrlésű lisztre,
sóra,
barna cukorra,
darált tök- és naprforgómagra,
vmint egy negyed teáskanálnyi szárított növényi élesztőre.

Dagasztás után egy tálba tettem a tésztát, és egy órát pihent, majd lisztezett deszkán két kis hurkát formáztam belőle, sütőlapra raktam és még fél órát kelt, aztán félórát sült.

Nagyon-nagyon finom lett. Ma már kezdem is a következő kört.

2 comments:

andrea said...

Szia Írisz, lebuktál, nem csak rajzolsz, finomságokat is sütsz!!!!

T. Andrea

irisz said...

vmivel mennie kell annak a ceruzának! :)