Most hogy végre lett kovászom, elkezdtem használni. Sőt, mostantól kezdve mindenbe kovászt teszek, akármi is az előírás.
Az első ilyen kísérletem a ciabatta nevű kenyérféle elkészítése volt. A hűtőben lakó kovászból egy adagot összekevertem 17.5 dkg teljes kiőrlésű liszttel, 2 dl vízzel és egy éjszakát hagytam pihenni.
Reggel 40 dkg kivettem az este összeállított anyagból és betettem a kenyérsütőbe, a maradékot visszatettem a kovászhoz. A ciabatta tésztájához szükség volt még:
2 dl vízre,
2 ek. tejre / rizstejre,
2 ek. olajra,
32.5 dkg teljes kiőrlésű lisztre,
sóra,
barna cukorra,
darált tök- és naprforgómagra,
vmint egy negyed teáskanálnyi szárított növényi élesztőre.
Dagasztás után egy tálba tettem a tésztát, és egy órát pihent, majd lisztezett deszkán két kis hurkát formáztam belőle, sütőlapra raktam és még fél órát kelt, aztán félórát sült.
Nagyon-nagyon finom lett. Ma már kezdem is a következő kört.
képlinkeléshez jó
2 years ago
2 comments:
Szia Írisz, lebuktál, nem csak rajzolsz, finomságokat is sütsz!!!!
T. Andrea
vmivel mennie kell annak a ceruzának! :)
Post a Comment