Saturday, May 10, 2008

Biokozmetikumok

Azt gondoltam, hogy biokozmetikumokat vásárolni luxus, és sokáig fel sem merült bennem, hogy egyáltalán utánanézzek. A Mammutban nyílt biocentrum kozmetikai részlege kívülről inkább hasonlít egy patikához, vagy vmilyen luxus parfüm bolthoz, mint kis zegzugos, gyögynövényes, boszorkányos, természetes varázsszerek tárához.
Hiper-szuper érzékeny bőrűként, sok-sok kudarcba fulladt kísérletezés után, már nagyon fontolva haladó lettem, és elzárkózom minden új csodától. Ma viszont mielőtt elindultam volna, hogy szerezzek testápolót, vmint a bőrgyógyász által egyetlen megoldásként ajánlott, Dove classic szappant, a tudatos vásárlók oldalán utánanéztem, hogy milyen alternatívák léteznek.
Több érdekes olvasnivalót találtam:

- Mennyire természetesek a natúrkozmetikumok?

- Kritikus kozmetikai összetevők


Az utóbbi cikkben egy kis lista felsorolja azokat a biokozmetikumokat, amiket itthon is kapni lehet.
Szaladtam is a közeli bioboltba, de ott sajnos nem tudtam eligazodni a kozmetikumok közt. Viszont van egy nagyon nagy kínálatuk 100% növényi alapú szappanokból. Még csak ajándékba vettem ilyent, miután nem mertem kockáztatni h. lejövök a dove-ról, de most találtam egy teljesen natúr szappant, amit el is hoztam, és kipróbálom. A szappancsalád neve Tulasi. Érdemes átböngészni a kínálatot, nagyon jó kis olajok, illatok vannak elrejtve a szappanokban.
Nem utolsó szempontként még javukra szól, hogy környezetbarát, minimál csomagolást használnak. Éjjenéjjen'!

Ezután továbbszaladtam a dm-be. Rosszul hangzik, vagy jól, be kell vallanom, nagyon szeretem a dm kínálatát. Bioságokból nagyon sok jó dolog van, és vannak környezetbarát tisztítószereik, és mint kiderült saját biokozmetikai családjuk is. Mindez nagyon meglepően barátságos áron. A termékcsalád neve Alverde, és szerepel a tudatos vásárlós listában. Sőt végig ellenőriztem a megvásárolt, sampon és testápoló összetevőit és totál kritikus-anyag mentes.
Lehet, hogy ezek nem új dolgok mások számára, de nekem ma nagy élményt jelentettek. Persze a tetsztelés hátra van, de bízom benne, hogy sikerül összebarátkoznunk. :)

11 comments:

Anonymous said...

Teszteltem a szappant: Naggggggyon jó! a.

irisz said...

De jó! Akkor majd még viszek másfélét is!

puszi!

Anonymous said...

:)))) a.

Vera said...

A Tulasinak csak az aromaterápiás elnevezésű szappanai tiszták. A DM-es cuccok nagy része minősített biokozmetikum, nagyon jók.

irisz said...

Neked beváltak a dm-esek? Mást próbáltál már, ami esetleg mégjobban bejött?

A testápoló pár nap tapasztalat alapján szimpatikus, az arckrémmel még óvatos vagyok, valahogy jobban szeretem, ha nedvesebb egy krém, mint amikor nagyon zsíros, de ez nem jelent semmit.

Nekem a natúr tulasim papírján az van , h. 100% növényi alapú. Remélem nem vernek át, és nem ül a közepén egy kis disznó... :))

Köszi mindenesetre az infókat!

Vera said...

Rajta van a szappan papírján, hogy aromaterápiás?

Én évek óta csak natúrkozmetikmot használok. Szeretem még a Laverát, Logonát, szeretném a dr.Hauschkát is, a legjobb, de rém drága... :(
A bolti kozmetikumok savas ph-júak, amik savasítják a bőrt.

irisz said...

De jó! Kösziszépen!
A Hauschkát én is csak messziről mertem megnézni, de messziről is látszik h. írtó drága. :)
De majd kalandozom még a termékek közt.

A szappannak sajnos kidobtam a papírját, de szerintem nem volt rajta, h. arometerápiás. Majd legközelebb megírom :).

Ördögh Zsófi said...

naturland? gyógyszertárban kaphatod, mint babafürdetőt, simán jó szappan helyett. szerintem.

Vera said...

A Naturlandban van kőolajszármazék azt hiszem. Meg kell nézni, de én asszem ezért zártam ki anno.

malyvacsiga said...

Sziasztok, csak véletlenül találtam ide, a Tulasi tutira vega, mert a Krisnások csinálják.

Mi sok alverde terméket használunk, a samponjuk NAGYON nem jött be, de az krémek igen, az arckrém is. Samponból maradunk a Weleda rozmaringosnál, nincs az a haj-baj, amit rendbe ne hozna.

Szappanból, khm, nem tudom, hogy mennyire tiszta, bár csak növényi, Lush szappant használunk. Nagyon drága egy darab, de egy 10 dekás kb. 3 hónapig tart, pedig öten használjuk kézmosásra.

irisz said...

Köszi a hasznosságokat. Nekem a Lusht rögtön kiszűrte az ekcémám. Az Aldeverde testápoló egyelőre szuperjól funkcionál, és a zsályás samponnál sem bukott még ki semmi, de alig egy hónapja megy a tesztelés.